TERUGBLIK:

2021

i.v.m.Corona helaas beina geen activiteiten in 2020

2020

i.v.m.Corona helaas geen activiteiten in 2020

2019

Deelname aan het festival Wijk bij Duurstede - 28 september 2019

Optreden in "De Looborch Zeist 20 augustus 2019

 Met de "Hop On Hop Off" trein door Amersfoort - 1 augustus 2019

 6 juli 2019 - Deelname benefietconcert Torenlaan Theater Zeist

16 juni 2019 - Dag der Kunsten - Slottuin Theater Zeist

6 juni 2019 - optreden in huize "Bunnichem" Bunnik

 5 juni 2019 - Oprtreden in "Het Roosevelthuis" Doorn

23 maart 2019 - "Nootdweer presenteert...Popkoor Pebbles

Nootdweer presenteert…… Zaterdagavond 23 maart

Men neme een groep als zeelui verklede  mannen uit Zeist, meng  ze met een swingende popgroep uit Amersfoort en je krijgt een fantastische avond. Shantykoor Nootdweer en Popgroep Pebbles traden apart en gezamenlijk op in het Torenlaan theater. Twee koren met totaal verschillende repertoires maar met één ding gemeenschappelijk: het enthousiasme van de zangers en zangeressen dat ze moeiteloos wisten over te brengen op de goed gevulde zaal. De opening was bestemd voor Nootdweer met als vanzelfsprekend het lied van de dronken zeeman: hun lijflied!  Daarna een keur van shanty's, zowel voor als na de pauze. Een buitenstaander zou  geneigd kunnen zijn om te denken dat er een stelletje zatlappen op het podium staat. Kennelijk hebben zeelui de reputatie graag een borreltje te lusten om dan volledig los te gaan bij de vrouwtjes. Althans als je  afgaat op de teksten van de sommige shanty's. Verderop blijkt uit het programma dat heimwee ( bv. Bora Bora), drama ( bv. Op de woelige baren), keihard werken ( Five o'clock in the morning) , list en bedrog (De vrouw van schipper Ké) een grote rol spelen in het leven van de zeeman. Popkoor Pebbles had gekozen voor een brede selectie van populaire en minder populaire songs. De dames en heren zongen in perfecte harmonie en kregen het dan ook  voor elkaar de toehoorders laaiend enthousiast te maken. Beide koren traden zowel voor als na de pauze op en zorgden daardoor voor een aantrekkelijke afwisseling in het programma. Bij een rondje achteraf door de zaal , bleek dat het publiek alleen maar lovend was over de kwaliteit van de zang  en muziek.    Bert Thijssen

9 maart 2019 - "Nootdweer presenteert...De Tornado's

Nootdweer presenteert De Tornado’s   9 maart 2019 Zeist

De middag wordt geopend door de boots. Hij  weet te vertellen dat de zaal toch iets minder vol is dan verwacht.  Druilerig weer en veel natte neuzen hebben zo zijn tol geëist. Nootdweer geeft met de Tornado’s een prachtige middag.
De Tornado’s is een muziekgroep van mensen met een beperking.
Zij bestaan al 15 jaar en treden regelmatig op. Deze muziekgroep staat onder de bezielende leiding van Rina Kruis. De Tornado’s, steken van wal met een viertal bekende nummers zodat direct meegezongen kan worden. Daarna gaan de Tornado’s samen met Nootdweer verder met o.a. “Take me home” en “Aan de Amsterdamse grachten”, “Twee motten” en als laatste van deze eerste samenzang “De Zuiderzee ballade”. De zaal stond op zijn kop bij deze nummers. Er wordt dus zeer goed meegezongen. Nu steekt Nootdweer van wal met “De Dronken Zeeman”, die al om 5 uur op moet staan. Gevolgd door het overbekende “Hoor je het ruisen der golven”. Zo  als de opkomst al deed vermoeden wilde zij alles weten over “De Wilde Rover”, dus Jan Spelt deed zijn best en als afsluiting van dit deel werd “Als de morgen komt” gezongen. Even tijd voor pauze en een drankje. Zangers en muziekkanten hadden het uitermate gezellig. Na de pauze komt Nootdweer pas echt los met “The Arabella” met een hoofdrol voor de Boots. “Op de woelige baren” was het volgende nummer. Ook Jan Spelt kon met “Bully in the Alley” scoren en met z’n allen gingen wij naar “Hoog in het Noorden”. In de volgende serie van vier nummers van de Tornado’s kwamen de emoties pas echt los met nummers als “Raindrops keep falling on my head”, “Jan Klaasen” , “The Old Calahan” en de trekker “Droomland”. Deze nummers werd in een prachtige combinatie van de Tornado’s met Nootdweer ten gehore gebracht. Nu trokken de Tornado’s alles uit de kast met hun nummers met een viertal tranentrekkers, waarbij de muziekkanten ook als zang-solisten hun beste beentje voorzetten. Zij vertolkten onder leiding van Rina Kruis mooie gevoelige nummers.  De finale van Nootdweer en Tornado’s was er een om in te lijsten. “Het Kleine Café” en “We meet again” waren de afsluitende nummers.

We kijken terug op een fantastische middag waarbij opgemerkt werd dat dit zeker moet worden herhaald. 

2018

2018 is bijna voorbij. Het zal de boeken ingaan als een jaar waarin de zomer eeuwig leek te duren en waarinNederland geen WK voetbal speelde. Het was ook een geweldig shanty jaar waar we met voldoening aan kunnenterugdenken. We hebben wat hoogtepunten hieronder als "terugblik" voor u verzameld. Op naar 2019!

1 december 2018 - "Nootdweer presenteert" avond in het Torenlaan Theater Zeist

23 november 2018 - Optreden in het "Roosevelthuis" - DOORN

10 november 2018 - Optreden in verzorgingshuis "BUNNICHEM" - BUNNIK

Na ontvangst met koffie was om 14.30 uur de aanvang om met 29 man ons optreden te starten.

Het welbekende (what shall we do) werd gesoleerd door Gerard Agricola wat prima ging.Na wat Nederlandse tophits zat de stemming er al goed in. Jan Packbiers deed zijn best op het originele Ketelbinkie dat goed werd meegezongen. Na nog wat liedjes in Curacao aangekomen was het al snel tijd voor een borrel. Na de pauze werd het repertoire wat meer Engels en aan de koorleden was te merken dat alles wat losser werd. Lesley heeft zich weer verdienstelijk gemaakt door zijn grandioze mimiek,  wat door de dames zeer gewaardeerd werd. Er werd afgesloten met de Hollandse potpourri.

Al met al een zeer geslaagd optreden. Iedereen bedankt voor zijn inzet en tot het volgende optreden.

Wim van Asch

29 september 2018 - SHANTYFESTIVAL "WIJK & BUURSTEDEN"-WIJK BIJ DUURSTEDE

Het verslag van deze dag is opgetekend door Jan Moro; 

Nootdweer zingt Shanty's en Seasong's

438 zeemannen. Een schor, luid en doordringende scheepstoeter uit de richting haven van Wijk bij Duurstede klinkt door tot in het centrum alwaar alles in het teken staat van het Shanty festival 2018. Ook op de plaatsen waar de totaal zes podia opgesteld staan voor de stoere zeemannen . Zij zijn vroeg op gestaan  om hun lief en leed van het leven op zee uit te beelden in zang en gebaren met een gezamenlijk optreden van bij elkaar 12 koren. Alles overgoten met een gouden zon en blauwe luchten. De historische sleepboten van ijzer, staal en veel glimmend koper en de steigers vol met scheepsvolk geven een extra maritiem accent aan de 483 zeemannen die nu tijdelijk het stadje geheel bevolken. 

Drunken sailor. Vanaf het gemeentehuis gaat het in een lange stoet achter de harmonie aan eerst naar de markt, samen met de majorettes. Hier volgt een toespraak van de organisatie en de burgemeester die er een vrolijke noot van maakt.  Ondertussen staan de mannen te popelen om te gaan zingen. Nootdweer heeft er “zin an”en verzamelt zich op het plein voor de rk kerk  waar je een scheepskanon af kunt schieten zonder iemand te raken. Maar een totaal leeg plein verandert snel in een gezellig plein als de mannen laten horen wat ze aan scheepsbagage bij zich hebben. Het volk stroomt toe en ziet hoe de NW mannen uit Zeist zich weten uit te drukken. Het lied waarmee de mannen het repertoire starten is een Engelse 'stamp 'n' go song':  “Drunken sailor”, een wijsje afkomstig van een traditionele Ierse melodie.

Hoewel deze shanty tegenwoordig overbekend is werd hij toch alleen maar gezongen aan boord van schepen met heel grote bemanningen, zodat ze een val konden grijpen, over de schouder leggen en dan stampend en zingend weglopen. Terwijl het zeil langzaam en regelmatig omhoog ging. Op koopvaardijschepen met een kleine bemanning werd het maar heel beperkt gezongen. Bijvoorbeeld aan de brassen bij het overstag gaan of bij het hand over hand hijsen van lichte zeilen. In dit laatste geval werd alleen het refrein gezongen. Na dit stukje gezongen geschiedenis sluit het koor dit lied af met: “Shantykoor Nootdweer zingt voor jullie Shanty's and seasongs. Hoj !!” Waarna een welverdiend applaus volgt voor het koor dat een goed contact weet te maken met het publiek dat zichtbaar geniet van zo veel enthousiasme.

Dubbele plussen voor de accordeons.  De vrolijke sfeer is nu neergezet en koor en publiek gaan er ontspannen voor staan om de volgende liederen niet te missen.  Met opnieuw een goede interactie tussen koor en orkest besluiten de mannen met het gevoelige lied “Goodbye my lover goodbye” als afscheid van hun eerste succesvolle festival-optreden. “Zonder drank geen klank” is een vaker gehoorde kreet bij het zeemans-leven. Daarom even tijd om naar de haven te wandelen onder de zon die nog steeds over het stadje ofwel voormalig Dorestad schijnt. Nu even met een drankje de keel smeren en tegelijk de door een misverstand wereldberoemde molen zien draaien. Tussen 1668 en 1682 schilderde Jacob van Ruisdael de molen die op een verdedigingstoren in de stadsmuur stond. Edoch deze molen is rond 1810 afgebroken en sindsdien werd de enige walpoortmolen in Nederland, de “Rijn en Lek”, lange tijd aangezien voor de “molen van Ruisdael”.

Streepjesshirt met sjaaltje. Na de rust staat bij de Walmuur het publiek al te kijken terwijl de NW mannen het podium betreden voor een tweede optreden. Met hun rood, blauw of groene streepjesshirt met bijpassend sjaaltje en hun blauwe jeans met zwarte schoenen zien de zeemannen er aantrekkelijk uit voor menige dame uit het publiek . Allemaal kerels die hun sporen verdienden in het onderwijs of ander vakgebied, specialisten en ervaren lui die je wel om raad kan vragen. Maar nu even niet, want de lol en de gein vieren vandaag hoogtij onder elkaar en naar het publiek toe. Weer worden er tien liederen ten gehore gebracht waarbij de accordeons dubbele plussen scoren met mooie meerstemmigheid, dynamiek en goede balans.  De aanwezige jury duid het koor als “een koor dat weet wat het doet”. “Leave her Jhonny leave her” klinkt ook hier in goed verstaanbaar Engels. Het is een gang-spil- en pomplied en werd gezongen als het schip door de sluizen verhaald werd, of als de pompen nog een keer bemand moesten worden alvorens de bemanning werd uitbetaald. Op zee werd iedere vorm van dienstweigering of brutaliteit, hoe gering ook, zwaar gestraft, maar er was een ongeschreven wet dat een zeeman zijn gevoelens wel zingend mocht uiten, hoe opstandig dat dan ook mocht zijn. Dit lied werd hier vaak voor gebruikt. Voor afwisseling besluit het koor met een mooi muzikaal Frans  lied “Adieu, cher camarade” waarvan de regels eindigen met: “en zeilen uit naar zee, weg van 't land, hebben ruim baan op zee, hebben ruim baan”. Gevolgd door een welverdiend applaus van het publiek voor zo'n enthousiaste club zangers.

Notities Jury. Er ontstaat een vrolijke boel tijdens de wandeling achter de begeleidende dame aan, die met het bordje Nootdweer Zeist voor de kerels uitloopt. In een sfeer van succesvol bezig zijn wordt te 15.40 uur het podium Verbeek  op het Hema-plein beklommen. Ook hier geven de mannen uit Zeist hun visitekaartje gevoelig af waaronder “Grimsby lads, Fields of Athenray en Hoog in 't Noorden”. Tenslotte als afscheidslied een lied dat altijd graag gezongen wordt: “Dankeschön und auf Wiedersehen”.  Gewaardeerd door het publiek dat het niet kan nalaten om 't mee te zingen.  Tijdens de finale om 17.00 uur met de prijsuitreiking heeft menig zeeman dorst gekregen en zin in een drankje of verlangt snel naar het thuisfront. Het was een prachtige dag, hij heeft het beste gegeven aan medewerking en zang,  dus kappen die touwen nu. Nootdweer heeft duidelijk zijn zangsporen nagelaten met het optreden in Wijk bij Duurstede wat extra ondersteund wordt door het juryrapport:  een hoge totaalscore en uitstekende notities voor vocaliteit, muzikaliteit, verstaanbaarheid, repertoire/originaliteit en presentatie. Deze notities zijn deels verwerkt in dit verslag.

 Jan Moro

 

Notities uit het juryrapport:                                                                                                                                                           

Vocaliteit

Goede solist, Engels is goed verstaanbaar, mooie stemmen, klinkt goed, krachtig koor, prima solo's

41,5

Muzikaliteit

Dubbele plussen voor de accordeons, mooie meerstemmigheid, dynamiek mag iets meer, goede balans, een koor dat weet wat het doet.

40,5

Verstaanbaarheid

Solisten goede combinatie met het koor, verstaanbaarheid koor kan soms wat beter, mooie Engelse uitspraak.

39

Repertoire/Originaliteit

Lekkere afwisseling, goed, boeiende nummers, leuk gebracht

38,5

Presentatie

Goed contact met het publiek, zij nemen de mensen meer, vrolijk, trekt publiek er bij, lekker enthousiast koor, leuke intro's, enthousiaste club, maakt veel contact met het publiek

1 september 2018 - GROOTS SHANTYFESTIVAL "SLEEPBOOTDAGEN" - NIJKERK

Het verslag van deze dag is opgetekend door Jan Spelt;

26 augustus 2018 - SHANTYFESTIVAL "TREFPUNT OP HET PLEIN" - AUSTERLITZ

Het verslag van deze dag is opgetekend door Jan Dop;