TERUGBLIK:

Klik hier en zie de terugblik   > > >

Klik hier en zie de terugblik   > > >

Klik hier en zie de terugblik   > > >

2021 : i.v.m.Corona helaas geen activiteiten in 2021

2020: i.v.m.Corona helaas geen activiteiten in 2020

2018

2018 is bijna voorbij. Het zal de boeken ingaan als een jaar waarin de zomer eeuwig leek te duren en waarinNederland geen WK voetbal speelde. Het was ook een geweldig shanty jaar waar we met voldoening aan kunnenterugdenken. We hebben wat hoogtepunten hieronder als "terugblik" voor u verzameld. Op naar 2019!

1 december 2018 - "Nootdweer presenteert" avond in het Torenlaan Theater Zeist

23 november 2018 - Optreden in het "Roosevelthuis" - DOORN

10 november 2018 - Optreden in verzorgingshuis "BUNNICHEM" - BUNNIK

Na ontvangst met koffie was om 14.30 uur de aanvang om met 29 man ons optreden te starten.

Het welbekende (what shall we do) werd gesoleerd door Gerard Agricola wat prima ging.Na wat Nederlandse tophits zat de stemming er al goed in. Jan Packbiers deed zijn best op het originele Ketelbinkie dat goed werd meegezongen. Na nog wat liedjes in Curacao aangekomen was het al snel tijd voor een borrel. Na de pauze werd het repertoire wat meer Engels en aan de koorleden was te merken dat alles wat losser werd. Lesley heeft zich weer verdienstelijk gemaakt door zijn grandioze mimiek,  wat door de dames zeer gewaardeerd werd. Er werd afgesloten met de Hollandse potpourri.

Al met al een zeer geslaagd optreden. Iedereen bedankt voor zijn inzet en tot het volgende optreden.

Wim van Asch

29 september 2018 - SHANTYFESTIVAL "WIJK & BUURSTEDEN"-WIJK BIJ DUURSTEDE

Het verslag van deze dag is opgetekend door Jan Moro; 

Nootdweer zingt Shanty's en Seasong's

438 zeemannen. Een schor, luid en doordringende scheepstoeter uit de richting haven van Wijk bij Duurstede klinkt door tot in het centrum alwaar alles in het teken staat van het Shanty festival 2018. Ook op de plaatsen waar de totaal zes podia opgesteld staan voor de stoere zeemannen . Zij zijn vroeg op gestaan  om hun lief en leed van het leven op zee uit te beelden in zang en gebaren met een gezamenlijk optreden van bij elkaar 12 koren. Alles overgoten met een gouden zon en blauwe luchten. De historische sleepboten van ijzer, staal en veel glimmend koper en de steigers vol met scheepsvolk geven een extra maritiem accent aan de 483 zeemannen die nu tijdelijk het stadje geheel bevolken. 

Drunken sailor. Vanaf het gemeentehuis gaat het in een lange stoet achter de harmonie aan eerst naar de markt, samen met de majorettes. Hier volgt een toespraak van de organisatie en de burgemeester die er een vrolijke noot van maakt.  Ondertussen staan de mannen te popelen om te gaan zingen. Nootdweer heeft er “zin an”en verzamelt zich op het plein voor de rk kerk  waar je een scheepskanon af kunt schieten zonder iemand te raken. Maar een totaal leeg plein verandert snel in een gezellig plein als de mannen laten horen wat ze aan scheepsbagage bij zich hebben. Het volk stroomt toe en ziet hoe de NW mannen uit Zeist zich weten uit te drukken. Het lied waarmee de mannen het repertoire starten is een Engelse 'stamp 'n' go song':  “Drunken sailor”, een wijsje afkomstig van een traditionele Ierse melodie.

Hoewel deze shanty tegenwoordig overbekend is werd hij toch alleen maar gezongen aan boord van schepen met heel grote bemanningen, zodat ze een val konden grijpen, over de schouder leggen en dan stampend en zingend weglopen. Terwijl het zeil langzaam en regelmatig omhoog ging. Op koopvaardijschepen met een kleine bemanning werd het maar heel beperkt gezongen. Bijvoorbeeld aan de brassen bij het overstag gaan of bij het hand over hand hijsen van lichte zeilen. In dit laatste geval werd alleen het refrein gezongen. Na dit stukje gezongen geschiedenis sluit het koor dit lied af met: “Shantykoor Nootdweer zingt voor jullie Shanty's and seasongs. Hoj !!” Waarna een welverdiend applaus volgt voor het koor dat een goed contact weet te maken met het publiek dat zichtbaar geniet van zo veel enthousiasme.

Dubbele plussen voor de accordeons.  De vrolijke sfeer is nu neergezet en koor en publiek gaan er ontspannen voor staan om de volgende liederen niet te missen.  Met opnieuw een goede interactie tussen koor en orkest besluiten de mannen met het gevoelige lied “Goodbye my lover goodbye” als afscheid van hun eerste succesvolle festival-optreden. “Zonder drank geen klank” is een vaker gehoorde kreet bij het zeemans-leven. Daarom even tijd om naar de haven te wandelen onder de zon die nog steeds over het stadje ofwel voormalig Dorestad schijnt. Nu even met een drankje de keel smeren en tegelijk de door een misverstand wereldberoemde molen zien draaien. Tussen 1668 en 1682 schilderde Jacob van Ruisdael de molen die op een verdedigingstoren in de stadsmuur stond. Edoch deze molen is rond 1810 afgebroken en sindsdien werd de enige walpoortmolen in Nederland, de “Rijn en Lek”, lange tijd aangezien voor de “molen van Ruisdael”.

Streepjesshirt met sjaaltje. Na de rust staat bij de Walmuur het publiek al te kijken terwijl de NW mannen het podium betreden voor een tweede optreden. Met hun rood, blauw of groene streepjesshirt met bijpassend sjaaltje en hun blauwe jeans met zwarte schoenen zien de zeemannen er aantrekkelijk uit voor menige dame uit het publiek. Allemaal kerels die hun sporen verdienden in het onderwijs of ander vakgebied, specialisten en ervaren lui die je wel om raad kan vragen. Maar nu even niet, want de lol en de gein vieren vandaag hoogtij onder elkaar en naar het publiek toe. Weer worden er tien liederen ten gehore gebracht waarbij de accordeons dubbele plussen scoren met mooie meerstemmigheid, dynamiek en goede balans.  De aanwezige jury duid het koor als “een koor dat weet wat het doet”. “Leave her Jhonny leave her” klinkt ook hier in goed verstaanbaar Engels. Het is een gang-spil- en pomplied en werd gezongen als het schip door de sluizen verhaald werd, of als de pompen nog een keer bemand moesten worden alvorens de bemanning werd uitbetaald. Op zee werd iedere vorm van dienstweigering of brutaliteit, hoe gering ook, zwaar gestraft, maar er was een ongeschreven wet dat een zeeman zijn gevoelens wel zingend mocht uiten, hoe opstandig dat dan ook mocht zijn. Dit lied werd hier vaak voor gebruikt. Voor afwisseling besluit het koor met een mooi muzikaal Frans lied “Adieu, cher camarade” waarvan de regels eindigen met: “en zeilen uit naar zee, weg van 't land, hebben ruim baan op zee, hebben ruim baan”. Gevolgd door een welverdiend applaus van het publiek voor zo'n enthousiaste club zangers.

Notities Jury. Er ontstaat een vrolijke boel tijdens de wandeling achter de begeleidende dame aan, die met het bordje Nootdweer Zeist voor de kerels uitloopt. In een sfeer van succesvol bezig zijn wordt te 15.40 uur het podium Verbeek op het Hema-plein beklommen. Ook hier geven de mannen uit Zeist hun visitekaartje gevoelig af waaronder “Grimsby lads, Fields of Athenray en Hoog in 't Noorden”. Tenslotte als afscheidslied een lied dat altijd graag gezongen wordt: “Dankeschön und auf Wiedersehen”.  Gewaardeerd door het publiek dat het niet kan nalaten om 't mee te zingen.  Tijdens de finale om 17.00 uur met de prijsuitreiking heeft menig zeeman dorst gekregen en zin in een drankje of verlangt snel naar het thuisfront. Het was een prachtige dag, hij heeft het beste gegeven aan medewerking en zang, dus kappen die touwen nu. Nootdweer heeft duidelijk zijn zangsporen nagelaten met het optreden in Wijk bij Duurstede wat extra ondersteund wordt door het juryrapport: een hoge totaalscore en uitstekende notities voor vocaliteit, muzikaliteit, verstaanbaarheid, repertoire/originaliteit en presentatie. Deze notities zijn deels verwerkt in dit verslag.

 Jan Moro

 

Notities uit het juryrapport:                                                                                                                                                           

Vocaliteit

Goede solist, Engels is goed verstaanbaar, mooie stemmen, klinkt goed, krachtig koor, prima solo's

41,5

Muzikaliteit

Dubbele plussen voor de accordeons, mooie meerstemmigheid, dynamiek mag iets meer, goede balans, een koor dat weet wat het doet.

40,5

Verstaanbaarheid

Solisten goede combinatie met het koor, verstaanbaarheid koor kan soms wat beter, mooie Engelse uitspraak.

39

Repertoire/Originaliteit

Lekkere afwisseling, goed, boeiende nummers, leuk gebracht

38,5

Presentatie

Goed contact met het publiek, zij nemen de mensen meer, vrolijk, trekt publiek er bij, lekker enthousiast koor, leuke intro's, enthousiaste club, maakt veel contact met het publiek

1 september 2018 - GROOTS SHANTYFESTIVAL "SLEEPBOOTDAGEN" - NIJKERK

Het verslag van deze dag is opgetekend door Jan Spelt;

26 augustus 2018 - SHANTYFESTIVAL "TREFPUNT OP HET PLEIN" - AUSTERLITZ

Het verslag van deze dag is opgetekend door Jan Dop;